Alles voor de Eekhoorn

In het najaar zie je rondom de tuin naast vogels en egels ook de eekhoorn steeds vaker voorbij schieten. We kijken maar wat graag naar het schouwspel van deze acrobaten. Dit tafereel halen we het liefst wat dichterbij, ondanks hun ietwat ‘criminele’ reputatie. Ze hebben het namelijk af en toe gemunt op vogelvoer en andersom. Met slimme voederbakken heeft de eekhoorn minder interesse in het vogelvoer en vliegen vogels er niet vandoor met het eten dat klaarligt voor de eekhoorns. Met wat creativiteit en de juiste voorzieningen creëer je dus al snel een eekhoornvriendelijke tuin.

 

Er zijn veel verschillende soorten eekhoorns over de hele wereld, maar de kans is groot dat we in Europa de Euraziatische rode eekhoorns of Oosterse grijze eekhoorns tegenkomen. Ze kunnen met hun uitzonderlijke lichamelijke vaardigheden bijna elke acrobatische uitdaging aan. Hun pluizige lange staart helpt hen de perfecte balans te vinden.

 

Natuurlijke tuiniers

Ook speelt de eekhoorn een belangrijke rol in het ecosysteem. In feite zijn ze de tuinman van de natuur. Ze veranderen de samenstelling van een bos door een grappige, maar belangrijke gewoonte. Eekhoorns eten de zaden namelijk niet direct op, maar begraven ze als voorraadje voor in de winter. Omdat ze net als ons, wel eens vergeten waar ze iets gelaten hebben, draagt dit bij aan het verspreiden en het ‘planten’ van nieuwe bomen.

 

De eekhoorn-keuken

 

Je spot een eekhoorn sneller, in de vroege ochtenduren en in de namiddag als ze zitten te eten. Eekhoorns eten vaak vooral de zaden van struiken en bomen, zoals bessen en noten (waarvan voornamelijk hazelnoten, maar ook beukennootjes en kastanjes).

 

Ons aanbod eekhoornvoedsel bevat een hoop verschillende voedzame zaden die een perfecte aanvulling zijn op hun eigen voedsel. Een eekhoorn moet zichzelf als het ware vetmesten, om zichzelf warm te houden tijdens de koude herfst- en winterdagen.

 

Eekhoornrestaurant

Om er voor te zorgen dat eekhoorns er niet met het vogelvoer vandoor gaan en vogels niet met het eekhoornvoer, hebben we iets slims bedacht. Een slimme voederbak met een deksel, waardoor de eekhoorn minder interesse heeft in het vogelvoer en méér interesse krijgt in het voer dat exclusief voor hem is ‘weggelegd’. We hebben verschillende soorten eekhoornvoederhuisjes, gemaakt van FSC-hout, wat ze duurzaam maakt. In het dubbele voederhuisje heeft de eekhoorn zelfs keuze uit meerdere soorten voer tegelijkertijd.

Tip: Controleer en vul de eekhoornvoederhuisjes regelmatig aan, eekhoorns kunnen binnen een week hun lichaamsgewicht (ongeveer vier pond) aan zaden verorberen!

 

Eekhoornhotel

De laatste jaren is het voor eekhoorns steeds moeilijker geworden om een geschikte nest- en broedplaats te vinden door de toenemende verstedelijking en ontbossing. Creëer een sfeervolle leefomgeving en help deze prachtige knaagdieren een handje door het plaatsen van nestkasten. Deze dienen niet alleen als slaapplaats of schuilplaats, maar zijn ook een goede opslagplaats voor zaden en ander voedsel. Onze nestkastjes zijn gemaakt van duurzaam FSC-hout en voorzien van meerdere doorgangen waardoor eekhoorns snel in en uit kunnen springen.

Zo plaats je de nestkasten efficiënt:

 

1. Hang het huisje op een hoogte van 3 tot 4 meter, voor veiligheid en bescherming. Zorg dat het huisje goed is bevestigd en dus niet door de kat naar beneden kan worden getrokken.

2. Plaats minstens twee nestkastjes, want eekhoorns bouwen vaak meer dan één nest. Bij gevaar kunnen ze wisselen van nest.

3. Hang de huisjes in het zicht van elkaar, zodat het vertrouwd aanvoelt.